Med bröllopssäsong menar de flesta någonstans från pingst till mitten av september, men det kan vara hur mysigt som helst med ett vinterbröllop. Hur skapar man rätt atmosfär i mörkret och hur ska man tänka med något så knepigt som blommor i kylan?
En värmande atmosfär med ljus
Ett vitt vinterlandskap är kanske det första man tänker på när man börjar fantisera om ett romantiskt vinterbröllop. Bröllopsparet anländer i en bjällrande släde över snöklädda kullar och tänk så vackra bröllopsfotografierna blir med pudersnö och rosiga kinder! Om vädret tillåter…
Men även den mörkaste novemberdagen kan vara otroligt romantisk med ljus och värme både inom- och utomhus. Att välja festlokal på vintern brukar vara lättare (och kanske billigare). Försök att boka en lokal med öppen spis och tänd lyktor eller ljus till middagen. Kanske är salen redan dekorerad kring jul och nyår, men annars är det en bra idé att exempelvis lägga granris vid entrén och hänga upp girlanger. Använd textilier i varma färger i dekorering av festsalen. Utomhus är förstås belysning a och o. Sätt facklor längs infart och vid entré, ljusslingor i träd, Senare på kvällen kanske ni kan bjuda på fyrverkerier eller till och med en eldshow om budgeten tillåter.
Brudbukett och dekorationer till vinterbröllop
Med rätt blomval kan man också sätta atmosfär på hela bröllopet. Tänk varma toner i burgundy och cognac en kulen novemberdag eller gnistrande isvitt en smällkall dag i februari. Blommor på vintern kan dock vara lite knepigt, då utbudet helt enkelt är mindre och man kan behöva tänka på kylan.
Om blommorna ska vara utomhus under t ex fotografering gäller det att vara så snabb som möjligt. Många av vårvinterns lökväxter, julrosor och bärkvistar klarar nollpunkten en liten kort stund, men de flesta blommor tål inte att frysa alls och slokar när de kommer in i värmen igen. Här är det viktigt att ta hjälp av florist. Vill man ha mindre tåliga blommor i buketten bokar man för säkerhets skull fotografering efter vigseln i stället för före. Även om det blir 20 minusgrader är då det viktigaste avklarat om blommorna skulle se ledsna ut!
Tänk också på att om ni själva ska transportera blommor behöver de vara ordentligt inpackade med flera lager isolerande silkespapper och tjockare papper samt ev ytterligare plast eller tyg.
Blomsorter till vinterbruden
Själv älskar jag att arbeta med säsongens utbud och har några favoritblommor just för vinterns brudbuketter:
Amaryllis – storfavorit som finns i mängder av färger från sammetsröd till isvit och aprikos
Julros – söt blomma som finns i mörkt och ljust rosa, vitt och grön
Anemon – med sina färgglada men sköra kronblad och svarta öga i mitten
Ranunkel – fluffiga som små balerinakjolar – finns massor av sorter – fråga floristen!
Pärlhyacint – med sina ljuvligt söta små klasar. Finns i blått, vitt och rosa.
Tulpaner – framför allt franska tulpaner med sina konstnärliga blommor och graciösa stjälkar
Exotiska växter från Sydafrika – även om de kommer ifrån en varm växtzon är de lite tåligare.
Jag blandar gärna in någon ranka från en krukväxt, en mossklädd kvist från skogen eller en karaktäristisk fasanfjäder. Allt för att buketten ska bli levande, ge utstrålning och kännas precis rätt just för dig. En bukett som berör i stunden och ger ett bestående minne – det är vad jag eftersträvar!
Inspireras av fler brudbuketter och andra bröllopsblommor