Hoppa till innehåll

Vad händer med alla blommor efter begravningen?

Floristen arrangerar begravningsblommor för att de ska vara som vackrast just under begravningen. Då ska de vara i allas blickfång och bidra till att det blir en vacker stund att minnas. Inköp av blommor planeras så att liljor och rosor ska hinna slå ut, medan en del sköra sommarblommor ska vara helt färska. Men även om ceremonin är blommornas höjdpunkt, kan den närmaste familjen få njuta längre av blommorna. För vad händer annars med alla begravningsblommor? Jo, ofta lägger begravningsbyrån eller vaktmästaren ut dem på kyrkogården i några dagar, där familj och vänner kan titta på arrangemangen i lugn och ro. Om inget utrymme finns, är det dessvärre lika vanligt att kasta blommorna direkt efter begravningen. Fråga begravningsbyrån hur det går till i kyrkan/lokalen ni ska vara i.

Vilka alternativ finns för att ta hand om blommorna?

  • Ta med blommorna hem. Då passar det speciellt bra med vanliga, rundbundna buketter. Tänk på att ge blommorna ett nytt snitt innan de ställs i vatten. De har varit utan vatten i minst ett par timmar. Vissa väljer att ta med precis alla blommor hem. Men kistdekorationen vill de flesta lämna kvar.
  • Ställ blommorna på den plats där urnsättningen ska ske – grav eller minneslund. Kom ihåg att stämma av med begravningsbyrån/kyrkogården att det går bra. Dekorationer som tål att stå utomhus klarar sig såklart bäst.
  • Ta med blommor efter begravningen till minnesstunden. Där blir de vackra som bordsdekoration eller på ett minnesbord, kanske bredvid ett foto. Arrangemang i en korg eller skål passar fint. Vill ni ta med buketter så tänk på att ordna med vaser.
begravningsblommor att ta med
Blommor efter begravningen – en blomsterkorg passar att ställa på graven, att ta med hem eller att ha med på minnesstunden.

Om ni redan i förväg vet hur ni vill göra med blommorna är det bra att meddela floristen, som då kan planera blommornas hållbarhet, miljövänliga material, användning av vaser mm. Skulle ni vilja bevara blommor som ett minne, kan floristen föreslå arrangemang eller kransar som funkar att torka. Informera också gärna begravningsbyrån, så att de inte av misstag plockar bort blommorna innan ni hinner ta med dem.

Ska du skicka begravningsblommor och vill föreslå att familjen tar med blommorna hem, kan floristen ange detta på en följesedel.

Känns det konstigt att ta med blommorna efter begravningen?

Seder och bruk förändras och vad en person tycker är otänkbart tycker en annan är självklart. Gör så som du själv tycker känns bra. Blommorna kan finnas där enbart till det sista avskedet, så ljuvligt vackra för stunden. Begravningsbyrån fotar oftast blommorna och på så sätt blir det ändå ett fint minne. Men om blommorna ska få vara med ännu lite längre finns, som sagt, många alternativ för att ta hand om blommor efter begravningen.