Hoppa till innehåll

Urnkransar och andra blommor till urnbegravning

Hur ska man tänka med blommor till en liten urna? Möjligheterna för blommor till urnbegravning är lika många som till kistbegravning.

Var är ceremonin?

Först och främst tänk på utrymmet: i en kyrka är det mer rymd och gästerna sitter långt ifrån urnan. Vill man att blommorna ska synas på håll kan dekorationen anpassas efter det stora utrymmet. Exempelvis sitter man i ett kapell närmare och det är en mer intim känsla.  Stora urnkransar eller dekorationer passar också bra om man väljer att inte ha några andra blommor runtomkring. 

Omfamning Urnkrans
Stora urnkransar passar t ex i en stor kyrka

Säsongsblommor

Utöver plats och andra omständigheter är det en god idé att välja blommor efter säsong och att låta floristen komma med kreativa förslag utifrån familjens önskemål. 

Olika slags dekorationer

Dekorationer som passar alldeles speciellt bra till urnor är kransar, girlanger som draperas kring urnan och faller ner framtill och olika slags fondväggar i form av blommor. Urnkransar kan se ut på väldigt många olika sätt.

urnkrans till begravning
Välj urnkransar med säsongens blommor

Är ni flera i familjen som vill ge separata dekorationer är det fint med en stående dekoration framför bordet som urnan står på, en ställning med en krans vid sidan eller med ett hjärta. Allt för att skapa en vacker, blomstrande helhet.

Fundera också på om blommorna ska få följa med till en minnesstund efteråt, till graven eller kanske hem till familjen. Exempelvis kan en bukett i vas vid entrén se välkomnande ut tillsammans med programmet. Den kan sedan få följa med till minnesstunden och stå bredvid ett foto eller familjen kan ta med den hem.

Hör också med begravningsbyrån hur ni kan göra med defilering och var ni i så fall ska lägga blommorna, kanske i en korg vid sidan om. 

Be om ett foto

Glöm inte att be om ett foto av blommor och urna! Om inte alla i familjen och vänner inte kan närvara är det ett bra sätt att ändå dela med sig av stunden.  Och för er själva blir det ett vackert minne.

sorgdekoration vid urna på ställning
Dekoration på ställning vid sidan om urnan