Hoppa till innehåll

Torkade blommor till bröllopet

Eterneller gör sitt återintåg i blomstervärlden. Och varför inte använda torkade blommor till bröllopet? Fördelarna är många och man kan använda blommorna på olika sätt.

Varför ska man välja torkade blommor?

Tänk loge med vida fält utanför, lång vintageklänning och en torkad bukett med lavendel, vete och andra småblomster… Utseendet på torkade buketter går hand i hand med den bohemiska och lantliga trenden för bröllop. Antingen har man genomgående torkade blommor i brudbukett, hårblommor, knapphålsblomma och till dukning eller så blandar man dem med färska blommor – det ger också ett fint och lite annorlunda resultat. Många torkade blommor, exempelvis lavendel, doftar också ljuvligt!

Eternellkrans
Etnernellkransar tål många minusgrader. Här är en gravidfotografering och inte ett bröllop, men valde bilden ändå för att den är så fin. T o m hästen har fått en krans! Foto Lisa-Marie Chandler

Väljer man enbart torkade blommor går de förstås att köpa i förväg och man får då på en gång en bättre känsla för hur helheten kommer att se ut på bröllopsdagen. Man behöver förstås inte heller tänka på hur blommorna ska överleva en het sommardag eller en smällkall vinterdag. Och de är superlätta att transportera!

Torkade blommor är också relativt billiga, men arbetet för floristen är detsamma eller kanske till och med mer arbetsintensivt p g a att man kan behöva sätta de sköra stjälkarna på ståltråd eller limma. Fråga om förslag och priser.

Brudbukett med eterneller
Boho bröllopsinspiration med eterneller. Foto Sofia Silva Photography Make-up Mia Angeli Bei – My Beautiful Angels

Eterneller är också ett alternativ för dig som vill vara annorlunda och pionjär. Våga testa något nygammalt! Slutligen, och kanske onödigt att säga, men eterneller går förstås att bevara väldigt, väldigt länge! Det kan också vara roligt för exempelvis brudtärnor att få ta med sig sina blommor som ett minne från bröllopet.

Vilka blommor passar bäst?

Lavendel är en storfavorit likaså vete och olika grässorter, frökapslar, riddarsporre, renfana, craspedia, limonium, helichrysum, roseneternell, rölleka… Tillsammans bildar de en hel färgpalett!

Judaspenningar torkade blommor till bröllop
Judaspenningar och brudslöja i hög vas som här fick markera vigselplatsen inomhus. Foto Sofia Silva Photography
 

Fler idéer för eterneller till bröllop

  • Använd torkade blomblad som konfetti – bryts ned i naturen (men kanske ändå behöver sopas upp på kyrktrappan).
  • Gör girlanger av t ex eukalyptus och sätt i torkade blommor i olika färger – kan göras dagar i förväg! Eftersom de är relativt billiga kan man i stället dekorera mer generöst än budgeten annars skulle tillåta.
  • Ge gästerna (och er själva) en liten tygpåse med potpurri att lägga i linneskåpet som minne av ert bröllop. Doftsinnet är intimt sammankopplat med känslor och minnen. Tänk vilket underbart sätt att komma ihåg sin bröllopsdag varje gång man ska byta lakan!
Corsage på bok
Med torkade blommor i brudgummens corsage behöver man inte oroa sig för att de ska sloka en het sommardag. Foto Sofia Silva Photography