Hoppa till innehåll

Pris begravningsblommor

Hur mycket kostar blommor till en begravning och vad betalar man för?

De flesta av oss behöver inte gå på begravning speciellt ofta och än mer sällan ordna en begravning för någon nära som gått bort. Men, när det väl händer, vill man kanske ordna fint med blommor – och inte behöva tänka på priset.

Blommor via begravningsbyrå

Ju mindre besvär ju högre pris. Beställer man blommor via begravningsbyrån betalar man lite extra för att de ordnar allt. Det är då deras jobb att se till att du som kund får det du vill ha i fråga om blommor och service.

Beställ direkt hos florist

Tänk på att även om begravningsbyrån rekommenderar en blomsterbutik de har samarbete med, går det alltid bra att välja egen florist. Att beställa direkt innebär att du får bättre möjlighet att framföra dina önskemål, lyssna på förslag och få en klarare bild av hur blommorna kommer att se ut. Helt enkelt bästa möjliga service utan någon extra kostnad.

Kvalitet

Generellt är det med begravningsblommor precis som med andra varor och tjänster: man får det man betalar för. Ofta används en standardkatalog i blomsterbutiker och hos begravningsbyråer. Hur den slutliga dekorationen ser ut varierar dock beroende på vilken florist som utfört uppdraget.

Som florist specialiserad på begravningsblommor besöker jag väldig många kapell och kyrkor inför begravningar. Då passar jag alltid på att titta på mina branschkollegors verk – och skillnaderna är stora! Ibland har floristen gjort sitt bästa: dekorationer är omsorgsfullt sammansatta med känsla för färg och form. Buketter är korrekt bundna och arrangemang i oasis ser inte stela ut, innehåller inte halvvissna blommor (!) och visar inte plasthållare eller liknande. Även baksidan är prydlig. Bandet är konstnärligt och tydligt textat och likaså kort. Då känner jag mig stolt över att vara florist! Ofta är det dock inte så…

För att försäkra dig om god kvalitet, välj en florist som någon rekommenderar till dig och prata med floristen. Hur är bemötandet? Titta på bilder i butik eller på hemsida. Och säg helt enkelt att du förväntar dig god kvalitet.

Pris begravningsblommor – vad betalar man för?

Givetvis betalar man för själva blommorna, bladen och annat material såsom oasishållare och band. En stor del går till arbetstid. Utöver den direkta tiden det tar att göra arrangemanget, har floristen pratat och/eller mejlat med kunden, planerat, köpt in blommor samt levererat och kanske installerat blommorna på plats. Band eller kort har eventuellt textats. Har blommorna beställts via en begravningsbyrå går en del till dem. En liten del går förstås också till de fasta kostnaderna i verksamheten.

Hur långt räcker pengarna?

Vad får man då för 500 kr? Eller 1000 kr? Alla priser varierar förstås beroende på dekorationens storlek och de blomsorter som används. Då det är svårt för kunden att hålla reda på vad olika blommor kostar är det kanske lättast att ange vilket belopp man tänkt sig, vilken färgskala som önskas och ev andra önskemål. Här visar jag exempel på vad som är möjligt hos mig utifrån summan man vill betala.

ca 500 kr – Handbunden bukett (60-70 cm lång) med säsongsblommor i valfri färg, men inte valfria blommor.

TRUBADUR

ca 750 kr – Låg sorgdekoration (ca 50 cm i diameter) med säsongsblommor i valfri färg och vissa valfria blommor.

FINSTÄMD

ca 1000 kr – Hög dekoration (ca 70 cm hög) med säsongsblommor i valfri färg och vissa valfria blommor.

pris begravningsblommor exempel hög begravningsdekoration

ca 1500 kr – Blomsterkrans med mycket grönt eller en hortensiakrans (ca 45-50 cm i diameter).

Provence begravningskrans

ca 2000 kr – Cypresskrans med mindre bukett upptill (ca 55 cm i diameter).

VINTERSKRUD

ca 3000 kr – Ett hjärta fyllt med rosor (ca 45 cm brett)

Rosenhjärta

Traditionella kistdekorationer brukar kosta kring 2-4000 kr.

Tips för att få budgeten att räcka längre:

  1. Gå ihop med en vän och ge en dekoration tillsammans.
  2. Beställ en bukett med mycket grönt.
  3. Låt floristen komma med förslag på en modern design med enstaka blommor. Dessa dekorationer är ofta luftigare, men ger ändå ett stort intryck.
  4. Låt floristen välja blommor!
  5. Välj säsongsblommor!
  6. Välj blommor som kan användas både under begravningsceremonin och på minnesstunden, t ex en rundbunden bukett eller en blomsterkrans med ljus i.
  7. Boka ett personligt rådgivningsmöte för större beställningar – det ingår i priset hos Syster Blom.
Ängel begravningsblommor