Hoppa till innehåll

Julblommor för bästa atmosfären (och lagom länge)

Julblommor till hemmet

Är du som jag att du älskar att julpynta med blommor? Mycket ska det vara, i varma färger, rött förstås, och glänsande guld och brons. Och snövitt. Första advent börjar julkänslorna infinna sig. Men när Annandagen är förbi tål jag inte att se en enda tomte till eller röd blomma för den delen.  Jag vill att allt bara ska vara i vintrigt vitt eller i vårlik pastell.

Här är mina bästa tips för en blomstrande julkänsla fram till jul och inte längre.

Gör buketter som är fina just över julhelgen. Eller planetera lökväxter i vitt. Dekorera med t ex stjärnanis, kanel eller små julkulor, som lätt kan plockas bort efter julhelgen.

Amaryllis, amaryllis, amaryllis – så pampiga och finns i mängder av färger. Allt från nästan svart, till polkagris, till aprikos, till snövit… Placera i glasburk, som också stöder stängeln, och se till att hålla rötterna fuktiga. Det tar ett par veckor från lök med knopp till blomma. Jag gillar att själva löken och t o m rötterna får synas. Eller köp snittamaryllis. Det är svårt att slå en stor amaryllisbukett, men det är också fint med bara ett par ståtliga blommor tillsammans med eukalyptus eller en tallkvist och lärkgrenar med kottar på. Glöm inte att sätta i blompinnar i stjälkarna och tejpa eller sätta om en gummisnodd nedtill så att de inte krullar sig (om man inte vill det förstås).

Hyacinter multiflora i julklapp - fina julblommor
Hyacinter multiflora i julklapp

Hyacinter multiflora – lite mer graciösa än vanliga hyacinter. Flera stycken i en vacker guldskål blir en perfekt julklapp till mamma, svärföräldrarna, grannen… Kombinera med miniamaryllis för större variation. 

Till julbordet – imponera med en girlang! Det ser storslaget ut och går att fixa väldigt fort. Lägg grankvistar eller annat vintergrönt på bordet och dekorera med granatäpplen och kottar. Om ni ska flytta på girlangen behöver den bindas med ståltråd, men annars är det bara att lägga löst på bordet. Går utmärkt att ordna en dag i förväg.

Och känner man att allt detta är för avancerat, häng då bara upp ett par julgranskulor i glas i ett fönster och lägg i en liten grankvist och stjärnanis eller något annat juligt. Eller, enklast av allt, köp dina julblommor färdigarrangerade hos en florist…

Julgranskulor i glas
Julgranskulor i glas Foto Liza Simonsson