Hoppa till innehåll

Begravningsblommor till ceremoni med urna

begravningsblommor till urna september urndekoration
Urndekoration med lösa blommor och en generöst tilltagen höstbukett

Urnbegravning – vad är det?

 

Begravningsblommor till en ceremoni med urna blir allt mer efterfrågat.

När min mamma gick bort för några år sedan hade jag knappt hört talas om begreppet urnbegravning. I Nederländerna, där jag arbetat med begravningsblommor var det alltid kistan vi dekorerade till begravningsceremonin.

Nu, efter några år med eget blombinderi märker jag att det blir allt mer vanligt med ceremoni med urna, d v s efter kremering. Många ställer sig då lite frågande till hur man gör med blommor.

Olika slags dekorationer

Det finns många dekorationer som sätts fast på urnan, men man behöver inte automatiskt tänka smått därför att urnan är liten (i förhållande till en kista). Urnkransar är väldigt vackra och kan varieras i det oändliga. Med en generöst tilltagen krans med höga blommor baktill och lägre framtill ger det ett storslaget intryck. Och man kan kombinera med en hög blomsterdekoration som står framför eller bredvid urnan. Det man ska ha i åtanke (eller ser till att floristen tänker på) är att var urnan placeras varierar. Oftast på ett litet bord, med eller utan duk, eller på en katafalk, med eller utan täcke. Är det i ett litet kapell är bänkraderna nära urnan och en mindre dekoration syns. Är det i en kyrka är avståndet längre och en större blomsterdekoration passar bättre.

Vårlökar urnkrans - begravningsblommor till urna
Hög urnkrans till trädgårdsentusiast

Personliga begravningsblommor till urnor

Liksom med kistdekorationer kan man göra begravningsblommor till urnor personliga genom att t ex  återspegla en hobby  eller föra tankarna till en favoritplats. Är det en krans skulle man kunna ta med kransen till minnesstunden och tända ett ljus i mitten och kanske placera ett foto bredvid. En mer tålig dekoration kan placeras på graven efteråt.

Mossa krans till begravning eller gravsättning
Krans som passar till urna och att lägga på graven.

Det finns förstås alla möjligheter till att komma med egna önskemål och förslag och Syster Blom erbjuder alltid personlig rådgivning. Varmt välkomna!