Inlägget gjort

Beställa begravningsblommor – vad ska man välja?

Beställa begravningsblommor gör man inte var dag

”Hej, jag skulle vilja beställa en krans till en begravning.”

”Ja, det går bra. Är något speciellt du tänkt dig?”

”Nja, jag vet inte, vad brukar man beställa?”

”Om det är just en krans ni önskar så finns det både traditionellt gröna kransar med en bukett på ovansidan och kransar som är helt täckta med blommor. I övrigt finns sorgbuketter och olika arrangemang – låga och höga.”

”Oj, vad svårt, jag har aldrig gjort det här förut…”.

Så brukar ett samtal om begravningsblommor med en kund ofta börja. Och tur är det väl att det inte är något man gör ofta i livet! Från den första frågan om en krans kan det egentligen sluta var som helst – en vacker bukett, en hög krans – kanske arrangerad som en liten blomsteräng, ett hjärta eller, förstås, en traditionell krans.

Beställa begravningsblommor Skogsdunge begravningskrans
En klassisk men ändå annorlunda krans med inspiration från skogen.

Jag ser det som min uppgift att förklara de alternativ som finns och att sedan försöka tolka kundens önskemål. Det kan vara lättare att förklara vad man vill förmedla än hur dekorationen ska se ut, t ex ”han gillade mest trädgårdsblommor”. Då tänker jag att det kanske ske se lite vilt, växande ut och innehålla många olika slags blommor, lite gräs och rankor. Eller ”hon älskade skogen”, då väver jag in detaljer som mossa, grenar och kottar.

Traditionellt eller nytänkande?

Ofta vill man hålla sig till det traditionella, men det kan också vara så att man beställer ett traditionellt arrangemang för att man inte vet vilket urval som finns. Därför hänvisar jag gärna till min hemsida. Här lägger jag ut bilder på det mesta jag gör och allra helst slår jag ett slag för det lite mer nytänkande. Det blir ofta mer uttrycksfullt och, i mina ögon, lättare att göra unikt och personligt.

Blommor är kanske det sista man kan ge en person som gått bort. Dessutom visar det de anhöriga att man tänker på dem. Och att blommor tillsammans med musik och platsen man är på får bidra till en fin atmosfär i avskedet, gör att mitt uppdrag är viktigt. Om jag på något sätt kan hjälpa till i sorgen känns det bra. Och därför lägger jag ner stor omsorg både i att försöka förstå vad kunden önskar och i att skapa varje dekoration med känsla och kreativitet.  

Beställa begravningsblommor Hjärta med rosor
Ett hjärta med passionerat röda rosor hör till de traditionella dekorationerna.

Hur ska man beställa begravningsblommor?

Att beställa begravningsblommor hos mig går bra via webbutiken, men allra helst pratar jag personligen med kunderna för att förklara alla möjligheter och för att få bättre förståelse för önskemålen. Bilderna på hemsidan kan ses som inspiration, där alla ändringar är möjliga.

Tack!

För mig är målet att mina kunder, utöver att bli nöjda, också blir berörda av mina blomsterkreationer. Ofta hör de av sig till mig efteråt och rekommenderar mig vidare. Det är det bästa kvittot på att jag lyckats (och också tacksamt då någon marknadsföringsbudget inte finns).

Så, tack till alla kunder, som kanske inte riktigt vet vad de vill ha, som är öppna för mina förslag och som efteråt tar sig tid att ringa eller maila och tacka för fina blommor och god service. Det är mitt jobb att guida er i att beställa begravningsblommor och att se till att ni blir nöjda. Ett härligt jobb!

Beställa begravningsblommor BLOMSTERÄNG begravningskrans
Krans till begravning utöver det vanliga – som en liten blomsteräng.
Bladverk begravningskrans
Krans med bara blad är också vackert.
Inlägget gjort

Höstbröllop och marknadsföring med små medel

En stylad fotografering av ett höstbröllop

Vad gör man när man har 0 kr i budget och behöver marknadsföra sina produkter? Jo, man drar ihop ett gäng andra entusiastiska småföretagare med en lika tight budget och utbyter tjänster med varandra… och ordnar en fotografering av ett höstbröllop.

höstbröllop under nyponbåge
Höstbröllop under nyponbåge. Fotograf Lisa-Marie Chandler 
höstbröllop med färgstark brudbukett
Färgstark brudbukett. Fotograf Lisa-Marie Chandler 
Hårdekoration till höstbröllopet
Make-up Mia Angeli Bei – My Beautiful Angels  . Fotograf Lisa-Marie Chandler 

Olika behov hos alla medverkande

I mitt fall behövde jag bilder av brudbågar och blomsterportaler till min hemsida. Jag vill visa exempel på hur de kan se ut klädda med blommor och grönt. Att ordna en fotografering av ett höstbröllop skulle passa mig (också en bra besparing att som florist plocka det mesta i höstig skog och trädgård).

Fotograf Lisa-Marie Chandler ville gärna ställa upp och fota, men var för egen del mest intresserad av att få fina foton på sina nya gravidklänningar. Dessa skulle visas på hennes hemsida för kunder till gravidfotograferingar (här måste jag bara lägga till att Lisa-Marie är helt oslagbar i den nischen).

Alltså letade Lisa-Marie fram modeller som fick iscensätta ett gravidbröllop (om det nu finns ett ord för det). Filippa och Robin var glada för att få exklusiva gravidfoton och hade inget emot att samtidigt agera brudpar.

Make-up artist Mia från Mia Angeli Bei – My Beautiful Angels ville också vara med. Hon har en bred portfolio, men tackade inte nej till att få proffsiga foton av fler brudsminkningar.

Alla nöjda efter en lång dag

Vi arbetade alla i många, långa timmar. Hann prata och dricka kaffe, prata lite mer och dricka mer kaffe. Det blir liksom en så avslappnad miljö när man arbetar tillsammans med ett kul projekt.

Platsen för fotograferingen av vårt höstbröllop hade vi valt ut i förväg och där, på stranden, hade jag också gjort iordning brudbågarna. Vi fick improvisera lite väl på plats för att få till det som vi ville. Väder och ljus var inte riktigt på vår sida, men till slut fick vi de foton vi behövde. Målet för oss alla småföretagare uppnåddes – med en hel del tid som insats, men med minimala utgifter!

blomstertorn att använda som brudbåge eller blomsterportal
Fotograf Lisa-Marie Chandler 
blomstertorn att använda som brudbåge eller blomsterportal med snöbär
Fotograf Lisa-Marie Chandler 

Make-up Mia Angeli Bei – My Beautiful Angels . Fotograf Lisa-Marie Chandler 

 

Se fler bilder av brudbuketter och andra bröllopsblommor.

Den här typen av projekt ordnar vi emellanåt i vårt nätverk Bröllop & Event.

Inlägget gjort

Personliga begravningsblommor – 7 Tips

Var människa är unik. Visa det med personliga begravningsblommor!

Vid en begravning vill man ofta skapa en så personlig atmosfär som möjligt. Lättast är kanske att välja musik som minner om personen som gått bort och det kan man också göra med blommor. Dessutom vilar man ofta ögonen på just blomsterdekorationerna under ceremonin. Här följer olika idéer till hur man kan tänka för ett personligt avsked med blommor.

 

personliga begravningsblommor

 

  1. Återspegla en hobby: För en musikälskare kan blommorna arrangeras med mycket rytm och rörelse och med ett notpapper eller ett instrument i designen. Färg och form är också väldigt lätt att anpassa efter nästan vad som helst. 
  2. För tankarna till en favoritplats som skärgården, Provence eller skogsmarkerna i Norrland med färg- och materialval.
  3. Välj blommor från egen trädgård eller hjälps åt att plocka vilda blommor att arrangera själva eller lämna in till en florist.
  4. Låt ett foto vara del av blomsterdekorationen.
  5. Var med och gör dekorationen! Om du känner att du vill arrangera personliga begravningsblommor själv, men saknar kunskap eller ork, fråga då floristen om hjälp. Du kan arrangera under handledning, sticka in ett par blommor eller bara vara med och titta och tycka.
  6. Skriv ett eget kort eller band till dekorationen. Om du själv vill texta ett band kan du köpa sidenband hos floristen, själv texta det och sedan lämna det till dekorationen. Personliga kort, dikter eller teckningar går förstås också bra att lämna in. För hjälp på traven se förslag till texter
  7. Beställ en dekoration i flera delar för att visa samhörighet med den som gått bort och inom familjen. Maka/make står för den största delen av dekorationen, barnen för en lite mindre del och barnbarnen för en ännu lite mindre. Dekorationerna länkas ihop med exempelvis rankor, grenar eller rep.

 

Eller kontakta en florist och kom med helt egna idéer!

vingslag begravningsblommor fjäril

 

Inlägget gjort

Bohemiskt bröllop på slottet

När inte allt går som planerat på en stylad fotografering

Planering för ett bohemiskt bröllop med sommarkänsla

Ett bohemiskt bröllop på slottet med en somrig fotografering i SNÖYRAN – det var ju inte riktigt vad vi planerat!

Med massor av blommor till förfogande, entusiastiska samarbetspartners och våren på god väg hade vi de bästa förutsättningarna för en stylad fotografering. Temat skulle bli bohemisk dukning till sommarbröllop i slottsträdgården. Fotograf Sofia Silva skulle fota, Jaynie på Cake Couture stå för bröllopstårta, jag för blommorna och vi var alla välkomna till Årsta Slott.

Någon vecka i förväg åkte jag till Årsta Slott för att reka. Skulle det möjligtvis finnas lite grönska och t o m kanske blommande träd som fin bakgrund till dukningen? Jag kom snabbt fram till att vi nog skulle få nöja oss med små ljusgröna skiftningar i buskagen till veckan därpå.

vintagebröllop

Vädrets makter är inte med oss

Med några dagar kvar till fotograferingen ser jag till min förskräckelse SNÖ i väderprognosen – inte bara några flingor, utan flera dagar i rad. Och storm! Ja, ja, då fick vi väl ändå flytta in i stället… Och skippa den maffiga blomsterdekorationen jag planerat till ett träd.

Fotografering inne på slottet

Vi valde att fota i slottets matsal, som är ganska avskalad i dekoration utöver sina smäckra, gröna sammetsoffor – en given plats för den yviga brudbuketten.

Bohemisk brudbukett Fotograf Sofia Silva
Fotograf Sofia Silva

I dukningen ville vi framhäva den generösa bordsdekorationen och den bedårande bröllopstårtan från Cake Couture. Därför valde vi enkelt porslin och tillbehör.

Jaynie glömde ta med ett tårtfat och i stället hittade vi en stor, cirkelformad dekoration i järn. Vi vände upp och ner på den och fick ett originellt ställ i autentisk vintage-stil. Efter lite släpande med borden hit och dit och tittande i kameran var Sofia nöjd med symmetrin. Fotograferingen kunde börja.

vintagebröllop

Dukning till bohemiskt bröllop Fotograf Sofia Silva

Bohemiskt bröllop dukning Fotograf Sofia Silva

Tårta till bohemiskt bröllop Fotograf Sofia Silva
Fotograf Sofia Silva

Slutet gott allting gott

Det är så roligt att dra ihop några stycken till en stylad fotografering! Även om resultatet inte blev som vi tänkt oss när vädrets makter inte ville samarbeta, så blev det en fin dukning till ett bohemiskt bröllop. Nu när jag ser resultatet är jag glad att atmosfären ser ut att passa alla årstider. Även på ett riktigt bröllop kan man ju faktiskt inte vara säker på att få strålande solsken ens mitt i sommaren! Men vad gör det när en så glädjefylld dag? THE END 🙂

Årsta Slott
Fotograf Sofia Silva

Medverkadande:

Sofia Silva Photography 

Cake Couture 

Årsta Slott Gastronomi 

 

Se fler bilder på bröllopsblommor

Inlägget gjort

Vinterbröllop – Skapa atmosfär med ljus och blommor

Med bröllopssäsong menar de flesta någonstans från pingst till mitten av september, men det kan vara hur mysigt som helst med ett vinterbröllop. Hur skapar man rätt atmosfär i mörkret och hur ska man tänka med något så knepigt som blommor i kylan?

En värmande atmosfär med ljus

Krans Vinterbröllop
Fotograf Lisa-Marie Chandler

Ett vitt vinterlandskap är kanske det första man tänker på när man börjar fantisera om ett romantiskt vinterbröllop. Bröllopsparet anländer i en bjällrande släde över snöklädda kullar och tänk så vackra bröllopsfotografierna blir med pudersnö och rosiga kinder! Om vädret tillåter…

Men även den mörkaste novemberdagen kan vara otroligt romantisk med ljus och värme både inom- och utomhus. Att välja festlokal på vintern brukar vara lättare (och kanske billigare). Försök att boka en lokal med öppen spis och tänd lyktor eller ljus till middagen. Kanske är salen redan dekorerad kring jul och nyår, men annars är det en bra idé att exempelvis lägga granris vid entrén och hänga upp girlanger. Använd textilier i varma färger i dekorering av festsalen. Utomhus är förstås belysning a och o. Sätt facklor längs infart och vid entré, ljusslingor i träd, Senare på kvällen kanske ni kan bjuda på fyrverkerier eller till och med en eldshow om budgeten tillåter.

Brudbukett och dekorationer till vinterbröllop

Med rätt blomval kan man också sätta atmosfär på hela bröllopet. Tänk varma toner i burgundy och cognac en kulen novemberdag eller gnistrande isvitt en smällkall dag i februari. Blommor på vintern kan dock vara lite knepigt, då utbudet helt enkelt är mindre och man kan behöva tänka på kylan.

Brudbukett amaryllis
Fotograf Olga McLeod

Om blommorna ska vara utomhus under t ex fotografering gäller det att vara så snabb som möjligt. Många av vårvinterns lökväxter, julrosor och bärkvistar klarar nollpunkten en liten kort stund, men de flesta blommor tål inte att frysa alls och slokar när de kommer in i värmen igen. Här är det viktigt att ta hjälp av florist. Vill man ha mindre tåliga blommor i buketten bokar man för säkerhets skull fotografering efter vigseln i stället för före. Även om det blir 20 minusgrader är då det viktigaste avklarat om blommorna skulle se ledsna ut!

Tänk också på att om ni själva ska transportera blommor behöver de vara ordentligt inpackade med flera lager isolerande silkespapper och tjockare papper samt ev ytterligare plast eller tyg.

Blomsorter till vinterbruden

Själv älskar jag att arbeta med säsongens utbud och har några favoritblommor just för vinterns brudbuketter:

Amaryllis – storfavorit som finns i mängder av färger från sammetsröd till isvit och aprikos

Krans julros
Fotograf Jessica Hanlon

Julros – söt blomma som finns i mörkt och ljust rosa, vitt och grön

Anemon – med sina färgglada men sköra kronblad och svarta öga i mitten

Ranunkel – fluffiga som små balerinakjolar – finns massor av sorter – fråga floristen!

Pärlhyacint – med sina ljuvligt söta små klasar. Finns i blått, vitt och rosa.

Tulpaner – framför allt franska tulpaner med sina konstnärliga blommor och graciösa stjälkar

Exotisk bukett

Exotiska växter från Sydafrika – även om de kommer ifrån en varm växtzon är de lite tåligare.

Jag blandar gärna in någon ranka från en krukväxt, en mossklädd kvist från skogen eller en karaktäristisk fasanfjäder. Allt för att buketten ska bli levande, ge utstrålning och kännas precis rätt just för dig. En bukett som berör i stunden och ger ett bestående minne – det är vad jag eftersträvar!

 

 

Inspireras av fler brudbuketter och andra bröllopsblommor