Inlägget gjort

Vinterbröllop – Skapa atmosfär med ljus och blommor

Med bröllopssäsong menar de flesta någonstans från pingst till mitten av september, men det kan vara hur mysigt som helst med ett vinterbröllop. Hur skapar man rätt atmosfär i mörkret och hur ska man tänka med något så knepigt som blommor i kylan?

En värmande atmosfär med ljus

Krans Vinterbröllop
Fotograf Lisa-Marie Chandler

Ett vitt vinterlandskap är kanske det första man tänker på när man börjar fantisera om ett romantiskt vinterbröllop. Bröllopsparet anländer i en bjällrande släde över snöklädda kullar och tänk så vackra bröllopsfotografierna blir med pudersnö och rosiga kinder! Om vädret tillåter…

Men även den mörkaste novemberdagen kan vara otroligt romantisk med ljus och värme både inom- och utomhus. Att välja festlokal på vintern brukar vara lättare (och kanske billigare). Försök att boka en lokal med öppen spis och tänd lyktor eller ljus till middagen. Kanske är salen redan dekorerad kring jul och nyår, men annars är det en bra idé att exempelvis lägga granris vid entrén och hänga upp girlanger. Använd textilier i varma färger i dekorering av festsalen. Utomhus är förstås belysning a och o. Sätt facklor längs infart och vid entré, ljusslingor i träd, Senare på kvällen kanske ni kan bjuda på fyrverkerier eller till och med en eldshow om budgeten tillåter.

Brudbukett och dekorationer till vinterbröllop

Med rätt blomval kan man också sätta atmosfär på hela bröllopet. Tänk varma toner i burgundy och cognac en kulen novemberdag eller gnistrande isvitt en smällkall dag i februari. Blommor på vintern kan dock vara lite knepigt, då utbudet helt enkelt är mindre och man kan behöva tänka på kylan.

Brudbukett amaryllis
Fotograf Olga McLeod

Om blommorna ska vara utomhus under t ex fotografering gäller det att vara så snabb som möjligt. Många av vårvinterns lökväxter, julrosor och bärkvistar klarar nollpunkten en liten kort stund, men de flesta blommor tål inte att frysa alls och slokar när de kommer in i värmen igen. Här är det viktigt att ta hjälp av florist. Vill man ha mindre tåliga blommor i buketten bokar man för säkerhets skull fotografering efter vigseln i stället för före. Även om det blir 20 minusgrader är då det viktigaste avklarat om blommorna skulle se ledsna ut!

Tänk också på att om ni själva ska transportera blommor behöver de vara ordentligt inpackade med flera lager isolerande silkespapper och tjockare papper samt ev ytterligare plast eller tyg.

Blomsorter till vinterbruden

Själv älskar jag att arbeta med säsongens utbud och har några favoritblommor just för vinterns brudbuketter:

Amaryllis – storfavorit som finns i mängder av färger från sammetsröd till isvit och aprikos

Krans julros
Fotograf Jessica Hanlon

Julros – söt blomma som finns i mörkt och ljust rosa, vitt och grön

Anemon – med sina färgglada men sköra kronblad och svarta öga i mitten

Ranunkel – fluffiga som små balerinakjolar – finns massor av sorter – fråga floristen!

Pärlhyacint – med sina ljuvligt söta små klasar. Finns i blått, vitt och rosa.

Tulpaner – framför allt franska tulpaner med sina konstnärliga blommor och graciösa stjälkar

Exotisk bukett

Exotiska växter från Sydafrika – även om de kommer ifrån en varm växtzon är de lite tåligare.

Jag blandar gärna in någon ranka från en krukväxt, en mossklädd kvist från skogen eller en karaktäristisk fasanfjäder. Allt för att buketten ska bli levande, ge utstrålning och kännas precis rätt just för dig. En bukett som berör i stunden och ger ett bestående minne – det är vad jag eftersträvar!

 

 

Inspireras av fler brudbuketter och andra bröllopsblommor 

 

 

Inlägget gjort

Bohemiskt bröllop på slottet

När inte allt går som planerat på en stylad fotografering

Planering för ett bohemiskt bröllop med sommarkänsla

Ett bohemiskt bröllop på slottet med en somrig fotografering i SNÖYRAN – det var ju inte riktigt vad vi planerat!

Med massor av blommor till förfogande, entusiastiska samarbetspartners och våren på god väg hade vi de bästa förutsättningarna för en stylad fotografering. Temat skulle bli bohemisk dukning till sommarbröllop i slottsträdgården. Fotograf Sofia Silva skulle fota, Jaynie på Cake Couture stå för bröllopstårta, jag för blommorna och vi var alla välkomna till Årsta Slott.

Någon vecka i förväg åkte jag till Årsta Slott för att reka. Skulle det möjligtvis finnas lite grönska och t o m kanske blommande träd som fin bakgrund till dukningen? Jag kom snabbt fram till att vi nog skulle få nöja oss med små ljusgröna skiftningar i buskagen till veckan därpå.

vintagebröllop

Vädrets makter är inte med oss

Med några dagar kvar till fotograferingen ser jag till min förskräckelse SNÖ i väderprognosen – inte bara några flingor, utan flera dagar i rad. Och storm! Ja, ja, då fick vi väl ändå flytta in i stället… Och skippa den maffiga blomsterdekorationen jag planerat till ett träd.

Fotografering inne på slottet

Vi valde att fota i slottets matsal, som är ganska avskalad i dekoration utöver sina smäckra, gröna sammetsoffor – en given plats för den yviga brudbuketten.

Bohemisk brudbukett Fotograf Sofia Silva
Fotograf Sofia Silva

I dukningen ville vi framhäva den generösa bordsdekorationen och den bedårande bröllopstårtan från Cake Couture. Därför valde vi enkelt porslin och tillbehör.

Jaynie glömde ta med ett tårtfat och i stället hittade vi en stor, cirkelformad dekoration i järn. Vi vände upp och ner på den och fick ett originellt ställ i autentisk vintage-stil. Efter lite släpande med borden hit och dit och tittande i kameran var Sofia nöjd med symmetrin. Fotograferingen kunde börja.

vintagebröllop

Dukning till bohemiskt bröllop Fotograf Sofia Silva

Bohemiskt bröllop dukning Fotograf Sofia Silva

Tårta till bohemiskt bröllop Fotograf Sofia Silva
Fotograf Sofia Silva

Slutet gott allting gott

Det är så roligt att dra ihop några stycken till en stylad fotografering! Även om resultatet inte blev som vi tänkt oss när vädrets makter inte ville samarbeta, så blev det en fin dukning till ett bohemiskt bröllop. Nu när jag ser resultatet är jag glad att atmosfären ser ut att passa alla årstider. Även på ett riktigt bröllop kan man ju faktiskt inte vara säker på att få strålande solsken ens mitt i sommaren! Men vad gör det när en så glädjefylld dag? THE END 🙂

Årsta Slott
Fotograf Sofia Silva

Medverkadande:

Sofia Silva Photography 

Cake Couture 

Årsta Slott Gastronomi 

 

Se fler bilder på bröllopsblommor